Voor informatie die onvolledig of onjuist is opgenomen aanvaardt de redactie van 'Senioren Roermond' geen aansprakelijkheid

Volg ons op Facebook

  • White Facebook Icon

©2017 Senioren Roermond | Design Creative Impact Point

27 mrt | Afgelast: Russische dwangarbeiders in Limburg

Deze middag is geannuleerd 

Het verhaal van een groep Russische dwangarbeidsters die tijdens de Tweede Wereldoorlog terechtkwamen in Midden-Limburg.

 

Kleinzoon Rob Dijcks uit Beesel is de kleinzoon van een van deze vrouwen, en hij schreef het boek Alleen de nachtegaal... over de geschiedenis van deze groep vrouwen. De vrouwen werden in de Tweede Wereldoorlog massaal door de Duitsers weggevoerd uit hun geboortestreek in Oekraïne en onder slechte omstandigheden als dwangarbeidsters ingezet in Duitse fabrieken.

 

Een kleine groep kwam terecht in fabrieken vlak over de Limburgse grens, bijvoorbeeld in Belfeld, Reuver en Swalmen. Daar bloeiden liefdes op tussen deze jonge vrouwen uit het oosten en Limburgse jongens. Zij hielpen hun vriendinnen om te ontsnappen, trouwden en kregen kinderen.

 

Terugkeren naar de Sovjet Unie en contact met de familie was lang onmogelijk. Hoewel de Russische vrouwen hun leven lang hun vaderland en familie nooit vergaten, spraken ze zelden over hun verdriet, zelfs niet met hun kinderen.

 

De oma van Rob Dijcks, Olga, was één van deze vrouwen en heeft haar verhaal persoonlijk aan hem verteld.

Mede hierom heeft hij dit verhaal op papier gezet.

 

Locatie: 't Paradies, Munsterstraat 61, 6041 GA Roermond

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur

Kosten: € 3,00

 

Meer info: 't Paradies

Deel op Facebook
Please reload