AMWML en Wel.kom: training "In gesprek over eenzaamheid"


De gemeente Roermond heeft zich aangesloten bij het landelijk actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’. Hiermee wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Belangrijk doel van het actieprogramma is om samen met inwoners en maatschappelijke organisaties te komen tot een lokale coalitie gericht op het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid.

In samenwerking met Algemeen Maatschappelijk Werk en Stichting Wel.kom worden er een aantal trainingen verzorgd voor vrijwilligers uit de gemeente Roermond die die dit in hun vrijwilligerswerk tegen komen Om eenzaamheid te doorbreken zal het (h)erkennen en in gesprek gaan over eenzaamheid een belangrijke eerste stap zijn. In de trainingen is er aandacht over hoe je zelf met eenzaamheid omgaat en hoe je een gesprek over eenzaamheid aan kunt gaan.

De drempel over: in contact over eenzaamheid

Welke vragen kun je stellen, wat als iemand aangeeft dat het niet zo goed gaat, wat als iemand aangeeft eenzaam te zijn, wat als je als vrijwilliger niet meer goed weet wat je moet zeggen? Hoe ga je in gesprek met mensen over vragen, dilemma’s en soms moeilijkere onderwerpen? Hoe en welke vragen kun je stellen en moet je altijd iets doen of adviseren?

In deze training proberen we hier een antwoord op te vinden, ook ervaringen van andere vrijwilligers komen aan bod. Hoe gaan anderen hier mee om en wat kunnen we van elkaar leren?

De training voor vrijwilligers bestaat uit 2 dagdelen

Dag 1

Wat is eenzaamheid? Welke vormen van eenzaamheid zijn er? Hoe komen mensen in een neerwaartse spiraal terecht en wat kunnen we eraan doen? Wat betekend eenzaamheid voor jouw? Hoe ga je het gesprek aan? Welke vragen kun je stellen?

In de tussenliggende weken gaat u oefenen.

Dag 2

Wat zijn u ervaringen van de afgelopen weken? Wat ging er goed en wat kan beter? Hoe nu verder, praktische tips.

De training is bedoeld voor vrijwilligers die actief zijn in de Gemeente Roermond en willen leren hoe ze een moeilijk gesprek aan kunnen gaan.

Wilt u zich opgeven of meer informatie meld je dan bij Patricia van Kessel p.vankessel@welkom.nu of bij Dave Pepels D.Pepels@amwml.nl. Of telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur op nummer 0475 345 135.

Bij de geplande trainingen houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Training 1 Maandag 31 augustus 18.30 tot 21.30 uur

Maandag 28 september 18.30 tot 20.30 uur

Training 2 Donderdag 15 oktober 9.00 tot 12.00 uur

Donderdag 5 november 9.00 tot 11.00 uur

Training 3 Dinsdag 17 november 9.00 tot 12.00 uur

Dinsdag 1 december 9.00 tot 11.00 uur

‘Zorgen voor de ander is eerst zorgen voor jezelf. Dan pas heb je ruimte om de gevoelens en behoeftes van de ander te erkennen’