top of page

Bibliotheek Bibliorura voor Senioren


De bibliotheek biedt een breed scala aan diensten die interessant zijn voor senioren. Uiteraard is er een uitgebreide collectie boeken, maar de bibliotheek is er al lang niet meer alleen voor het uitlenen van boeken. Zo worden er spreekuren georganiseerd, kunnen er cursussen gevolgd worden en zijn er regelmatig activiteiten.


Grootletterboeken

Worden kleine letters in boeken wat lastig te lezen? Dan is er de collectie grootletterboeken op de eerste verdieping van de bibliotheek. Deze boeken hebben extra grote letters en een ruime regelafstand, waardoor lezen comfortabel blijft.


Boekendienst aan huis

Wordt het moeilijker om naar de bibliotheek te komen? Dan kunt u gebruik maken van de Boekendienst aan huis. De Boekendienst aan huis is er voor inwoners van de gemeente Roermond die niet meer naar de bibliotheek kunnen komen. Eén keer in de drie weken komt een vrijwilliger boeken langsbrengen die door een van onze klantadviseurs worden uitgezocht op basis van uw leeswensen. Kijk voor meer informatie over de Boekendienst aan huis op https://bibliorura.nl/diensten/boekendienst-aan-huis


E-books

E-books en luisterboeken kunt u lenen via de Online Bibliotheek. U kunt lezen en luisteren op uw computer, tablet, telefoon of e-reader. Om gebruik te kunnen maken van de Online Bibliotheek is een bibliotheek-abonnement vereist. Lezen op uw telefoon of tablet doet u via de Online Bibliotheek-app. Het voordeel van e-books en luisterboeken is dat u op elk moment van de dag een boek kunt lenen zonder dat u er voor naar de bibliotheek hoeft. Bij e-books is het bovendien mogelijk om de letters zo groot te maken als u zelf prettig vindt. Kijk voor meer informatie op https://bibliorura.nl/bibliotheekonline/e-books


Cursussen

Steeds meer zaken moeten via internet geregeld worden, maar het gebruiken van een computer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En ook als u wel met de computer overweg kunt, zijn lang niet alle digitale diensten van de overheid even makkelijk te begrijpen. Gelukkig kunt u bij de bibliotheek terecht voor hulp.


Wilt u leren omgaan met de computer of tablet of kunt u al wel een beetje met deze apparaten overweg en wilt u meer leren? Dan is de cursus Klik & Tik iets voor u. Tijdens de cursus leert u hoe de computer of tablet werkt, u gaat het internet op, leert e-mailen en ontdekt hoe social media werkt. U kunt instromen op uw eigen niveau. Gebruikt u de computer al regelmatig en wilt u zelf uw overheidszaken kunnen regelen? Dan is er de cursus Digisterker. Hierin leert u hoe u een DigiD aanmaakt en veilig gebruikt en gaat u oefenen met de websites van de overheid. Meer informatie over de cursussen: https://bibliorura.nl/digitaalhuis/klikentik en https://bibliorura.nl/digitaalhuis/cursusdigitaleoverheid


Spreekuren Digitale Overheid.

Heeft u een vraag over de digitale overheid waar u zelf niet uitkomt? Bijvoorbeeld over belastingen en toeslagen, zorg regelen, rijbewijs verlengen, AOW aanvragen of verkeersboetes betalen? Dan kunt u terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Elke donderdag van 12.30 tot 14.30 uur is er een gratis inloopspreekuur in de bibliotheek. Kunt u niet op donderdagmiddag? Dan kunt u een afspraak maken voor een ander moment. Dat kan per e-mail naar ido@bibliorura.nl of telefonisch via 0475 519000.


DigiTaalhuis

Wilt u beter leren lezen en schrijven? Bijvoorbeeld om uw kleinkinderen te kunnen voorlezen of ze met hun huiswerk te kunnen helpen? Ook dan kunt u bij de bibliotheek terecht. In een persoonlijk gesprek gaat een van de medewerkers van het digiTaalhuis samen met u kijken welke mogelijkheden er voor u zijn om het lezen en schrijven beter onder de knie te krijgen. Een afspraak maken voor een gesprek kan per e-mail naar digitaalhuis@bibliorura.nl of telefonisch via 0475 519000.


Activiteiten

Ook voor leuke en leerzame activiteiten kunt u terecht in de bibliotheek. Van schrijversbezoeken tot lezingen en workshops, er is van alles te beleven. Sinds 2021 presenteert de bibliotheek samen met HOVO Limburg een programma met colleges over uiteenlopende onderwerpen. Houd https://bibliorura.nl/activiteiten in de gaten om op de hoogte te blijven van alles wat de bibliotheek organiseert.


Dementie

De bibliotheek bezit een collectie materialen over en voor mensen met dementie. De collectie speciaal voor mensen met dementie bestaat uit een aantal boeken en films en drie herinneringskoffers. Herinneringskoffers zijn een hulpmiddel om met ouderen (met dementie) of afasiepatiënten herinneringen uit het verleden op te halen. Voor ouderen en mensen met dementie geeft praten over het verleden een veilig gevoel en houvast. Tevens bieden de materialen in deze koffers gespreksstof waardoor het geheugen geactiveerd kan worden. Meer informatie over de herinneringskoffers: https://bibliorura.nl/diensten/herinneringskoffers

Comments


bottom of page