top of page

Per 1 juni vervalt Acceptgiro

Veilige alternatieve voor de acceptgiro


Het zal even wennen zijn, maar er zijn gelukkig genoeg betrouwbare alternatieven voor de acceptgiro.

  • Papieren factuur

De papieren factuur kan voorzien zijn van een standaard betaalinstructie die u stapsgewijs meeneemt en/of een QR-code. De QR-code scant u met de camera van uw smartphone of iPad/tablet en vervolgens komt u in de juiste betaalomgeving terecht om de factuur via internetbankieren te voldoen.

  • Papieren overschrijfformulier

U kunt bij uw bank terecht voor een overschrijfformulier met daarop uw gegevens. Zelf vult u daarop het bedrag, rekeningnummer en naam- en adresgegevens in van de persoon of organisatie aan wie u geld wilt overmaken. Het formulier stuurt u op naar de bank en die zorgt voor de betaling. Informeer bij uw eigen bank naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat uw bank extra kosten in rekening brengt voor het gebruik van overschrijfformulieren en bijbehorende verzend-enveloppen.

  • Betaallink

Hierbij ontvangt u een rekening of betaalverzoek per e-mail. Betalen kan vervolgens via de instructies in deze mail per iDeal plaatsvinden.

  • Beheer door derden

Iemand die u goed vertrouwt, zoals een familielid of een goede vriend(in) kunt u machtigen voor uw betaalrekening. Hij/zij voert dan de betalingen voor u uit via internetbankieren of mobiel bankieren.

  • Automatische incasso

U geeft een bedrijf toestemming om geld van uw rekening af te schrijven, eenmalig of terugkerend (wekelijks/maandelijks/jaarlijks). Dit bedrijf heeft overigens geen vrij spel; u kunt onterechte incasso’s zelf terugboeken en voorkomen. Het is goed om dit proces altijd te controleren.

  • ‘Mijn eenmalige gift’

Dit is een alternatief voor de acceptgiro dat door ruim 100 goede doelen aangeboden wordt. Hiermee machtigt u een goed doel om éénmalig een bedrag van uw rekening af te schrijven. U kunt deze eenmalige machtiging altijd binnen 8 weken terugboeken.


Meer info: Het is bijna zo ver: de acceptgiro verdwijnt (langerthuisinhuis.nl)


bottom of page