top of page

Valpreventie bij ouderen (Informatie)


Wat is valpreventie bij ouderen?

Valpreventie bij ouderen is aan de hand van richtlijnen, maatregelen en activiteiten het voorkomen dat een persoon boven de 65 ongewild en plotseling tegen de grond valt, ongeacht of daar letsel uit voorkomt of niet.

Waarom is valpreventie belangrijk?

Het is vrij duidelijk waarom vallen slecht voor ouderen en mensen in het algemeen is. Het doet immers pijn, het is geen fijne ervaring en vaak houdt men er zowel licht als ernstig letsel aan over. Echter wanneer we kijken naar vallen bij ouderen, mensen boven de 65, komen er nog een paar complicaties bij kijken die het voorkomen van vallen, oftewel; valpreventie, nog belangrijker maakt.


Medicijnen die het risico op vallen vergroten

Slaap- en kalmeringsmiddelen Bijvoorbeeld: Temazepam, diazepam en Lorazepam Sterke pijnstillers Bijvoorbeeld: morfine preparaten Middelen tegen hoge bloeddruk Bijvoorbeeld: bètablokkers

Plasmedicatie Bijvoorbeeld: furosemide, hydrochloorthiazide Middelen tegen epilepsie Bv: carbamazepine en topiramaat zorgen voor de meeste sufheid Antidepressiva Bijvoorbeeld:: amitriptyline en mirtazapine zorgen voor de meeste sufheid Meer informatie over valpreventie vindt u op de site van Stannah in "De complete gids voor valpreventie"


Comments


bottom of page