Vr 30 sep | ServiceGilde: Natuurwandeling 'de Bosberg'


Start: 10.00 uur

Parkeerplaats Familiebad De Bosberg

Bosstraat 116

6071 PZ Swalmen


De wandeling onder leiding van de Natuurgidsen Léon Stroucken /Arnold Henderix gaat altijd door en is GRATIS.


Vrijdag 30 september vertrekken we om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats en lopen langs Herberg De Bos richting de grafheuvels op de Bosberg. Op dit hoogterras ligt in het bos een begraafplaats uit de middenbronstijd (1800-1100 v. Chr.) bestaande uit een groep van 11 grafheuvels. Deze zuidelijke tien heuvels (rijksmonument) liggen in de buurt van de Bosstraat. De elfde grafheuvel ligt ongeveer 400 meter noordelijker en is nauwelijks zichtbaar. De grafheuvels zijn destijds opgeworpen met plaggen over urnen en lijkbegraving heen. Op een van de grafheuvels heeft vroeger de galg van de gemeente Swalmen gestaan.Vervolgens lopen we een klein stukje langs de Bosstraat richting grens en kruisen de Swalm.Parallel lopend aan de Swalm, gaan we via een aantal vlonderpaden de dierensculpturen van kettingzaagkunstenaar Roel van Wijlick (www.boomtotbeeld.nl) bekijken. Het zijn ware kunstwerken van vogels en dieren die in het Swalmdal te zien zijn. Daarna lopen we naar het rustpunt aan de Lanck. Na een korte pauze, vervolgen we onze wandeling stroomafwaarts door het mooie Swalmdal.


Even verder passeren we het informatie bord 'Romeinse weg'. We lezen onder andere, dat hier de vroegere Romeinse weg Xanten – Heerlen de Swalm kruiste op een doorwaadbare plaats in een natuurlijke laagte.


Vervolgens stappen we verder tot voorbij de brug over de Swalm aan de Schuttekamp. Hierna lopen we weer terug, aan de ander zijde van de Swalm, richting Groene Woud. Maar eerst komen we nog bij Landweer De Wolfsgraaf. Te zien is dat delen van dit natuurlijk verdedigingswerk nog te herkennen zijn in het landschap, zoals ook valt te lezen op het daar geplaatste informatiebord. Tenslotte gaan op zoek naar ons eind- (beginpunt). We hebben er dan een heerlijke wandeling van 8 km op zitten in een prachtig gebied.


En dan is er koffie bij Herberg De Bos.


Léon Stroucken